J.M.W Turner

Konstnär: Joseph Mallord William Turner

Joseph Mallord William Turner föddes i London den 23e april 1775. Hans pappa jobbade som en frisör och perukmakare i en frisörsalong som han drev själv. Han var det enda barnet då hans syster hade avlidit strax innan hennes femte födelsedag. Hans mor led av depression. Hennes depression förvärrades och gled över till en psykos. 1799 blev hon inlagd på St Luke's sjukhus för dårar och senare på Bethlem sjukhus vilket tvingade William att flytta till sin morbror. Hos sin morbror började Williams konstnärliga talanger att visas då han började måla och teckna. Han tilläts hänga upp hans målningar i hans pappas frisörsalong vilket blev hans första galleri. 1986 när William var 11 år gammal så målade han A Street in Margate, looking down to the Harbour.

 

1789 blev William Turner antagen till The Royal Acedemy of Arts i London. Han tog flera kurser inom livskunskap och kalkskulpering där han ritade gjutningar av antika skulpturer. Han blandade utbildningen med annat lärande. Han följde arkitekter som Thomas Malton som han senare beskrev som sin riktiga lärare. William hade aldrig något problem med att försörja sig och betala för sin utbildning. Marknaden för detaljerade landskapsmålningar i denna tidens England vilket gynnade honom väldigt mycket.

Från mitten av 1970 talet så hade han skapat en rutin av att resa runt på sommaren och för att söka inspiration till sin konst sen på vintern satt han i sin atljé och målade till kommande årets utställningar. Först så reste han runt i Europa där han reste till norden 1997, vid flera tillfällen till Wales ända till 1799 och 1801 reste han till Skottland.

William Turner hävdade att det inte fanns några klara gränser mellan olika former av konst, speciellt för bildkonstens samband till poesin och litteraturen. Han använde sig ofta av dikter och olika objekt för att illustrera sin konst på utställningar. Ibland var det kända dikter som han hade hört eller så var det dikter han hade skrivit själv.

Det jag gillar med William Turners konst är detaljrikedomen han har i varje målning och speciellt hur han får det att funka med bara akvarellfärger. Jag gillar hur han målar stora ytor som hav och vatten genom att blanda starka färger i mjuka övergångar vilket ger målningarna en stark utstrålning. Jag gillar hur han kan använda väldigt precisa och små penseldrag för att måla detaljerade delar som t.ex. båtar och hus och sen blanda in långa, breda penseldrag när han målar t.ex. himmel.

Kommentera här: